Februari 2024

Februari - Mijn huisdier heeft een gedragsprobleem, moet ik daarvoor naar de dierenarts?


Naast de fysieke gezondheid van jouw dier is ook de mentale gezondheid van groot belang voor het optimaal welzijn van jullie favoriete viervoeter. 
Een gedragsprobleem kan heel veel verschillende dingen omvatten die dan ook een andere aanpak vereisen.


Een dier dat zich plots anders dan gewoonlijk gedraagt is niet normaal. Onze huisdieren zijn meesters in het verstoppen dat er iets aan de hand is. Ze laten dit niet altijd graag zien en soms is een kleine gedragsverandering de eerste hint die verklapt dat jullie huisdier zich niet optimaal voelt. Dit kan meerdere oorzaken hebben waaronder verschillende medische oorzaken, pijn, of zelfs een specifiek gedragsprobleem. Heel vaak ligt er een medisch probleem aan de basis van een gedragsverandering. Dit is iets waar wij als team veel belang aan hechten en dan ook zeker verder zullen onderzoeken.

Sommige gedragingen die onze huisdieren uitvoeren zijn dan weer volkomen normaal, maar daarom hoeven ze niet altijd gewenst te zijn. Dit noemen we dan "ongewenst gedrag". Denk maar aan een hond die opspringt wanneer er iemand binnen komt in huis. Dit is geen abnormaal gedrag voor de hond, maar wel ongewenst voor de meeste eigenaren.

Is het gedrag van mijn huisdier nu abnormaal of ongewenst? Dat is iets dat wij samen met jullie kunnen bekijken tijdens een consultatie. Tijdens deze consultatie onderzoeken we of het gaat om abnormaal of ongewenst gedrag en proberen we eventuele medische oorzaken van dit gedrag eerst uit te sluiten.

Als het gaat om een gedragsprobleem dan benaderen we dit op een specifieke manier. Onze benadering begint met een grondige evaluatie, waarbij we niet alleen kijken naar de specifieke gedragsuitingen van jouw huisdier, maar ook naar factoren zoals gezondheid, leefomgeving, sociale interacties, dagelijkste routine, etc. Op basis van deze uitgebreide beoordeling stellen we een gepersonaliseerd behandelplan op dat verschillende interventies kan omvatten zoals: omgevingsaanpassingen, gedragsmodificatie of training en indien nodig ook medicatie. Naast het opstellen van een behandelplan hechten we ook veel aandacht aan de educatie van de baasjes. Door jou te helpen het gedrag van jouw huisdier beter te begrijpen en effectieve communicatiestrategieën aan te leren, streven we ernaar om de relatie tussen jou en jouw huisdier te versterken en zo niet alleen het welzijn van jullie huisdier, maar ook van jullie te optimaliseren. 

En wat nu met mijn nieuwe puppy? Is het normaal dat die nog steeds in huis plast? Ga ik er best mee naar de markt of wacht ik daar misschien toch nog beter even mee? Hoe zorg ik ervoor dat mijn pup zich veilig voelt bij mij? Mijn pup doet altijd... is dat normaal, moet ik daar iets aan doen? Moet ik naar de hondenschool of schakel ik beter de hulp in van een trainer? Of ik wil graag een nieuw kitten in huis nemen maar ik hel al een oudere poes, is dat een goed idee? Hoe introduceer ik ze aan elkaar zodat ze hopelijk goede vriendjes worden? Zijn er andere aanpassingen in huis die ik kan doen om deze introductie zo vlot mogelijk te laten verlopen? Ook dit zijn allemaal vragen die jullie met ons kunnen bespreken en waar, afhankelijk van jullie unieke situatie, een zo goed mogelijk plan van aanpak voor kan worden aangeraden.

Hebben jullie vragen over het gedrag van jullie huisdieren, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Onze nieuwste collega dierenarts Liesl Decock heeft een bijzondere interesse in gedrag van huisdieren en schoolt zich hierin dan ook al jaren bij. Zij zal met veel plezier bespreken hoe en op welke manier wij jullie het beste kunnen verder helpen.